spaghetti carbonara |
Miluju italskou kuchyni. Už léta letoucí – začala jsem s italštinou, když mi bylo šestnáct, a od té doby strávila v Itálii spoustu času. Mám pro ni zkrátka slabost, a o to hůř snáším, když někdo przní její úžasnou kuchyni.
Tak třeba spaghetti carbonara. Určitě jste o nich
slyšeli a věřím, že většina z vás i ochutnali, případně sami připravují.
Ono je totiž rozhodně o co stát! Patří mei ty úplně nejklasičtější těstovinové
pokrmy z oblasti Lazio, což je okolí Říma. Původ názvu není
zcela jasný, ale mně se docela líbí verze, že pochází od slova carbone neboli uhlí proto, že díky
množství pepře jídlo vypadá jako posypané uhelným prachem. Pokud máte
tušení, co do správné carbonary patří, jistě pochopíte moje zděšsení, když jsem
zjistila, že Angličané si pod tímto pojmem představují špagety ve smetanové
omáčce se šunkou. Aaaarrrghh!!! Do carbonary nepatří ani jedno, ani druhé. Je
to vynikající, jednoduché a rychlé jídlo, které stojí a padá na kvalitních
surovinách a pár věcech, na které si je třeba dát pozor během přípravy.
Seznamte se, prosím...
SPAGHETTI CARBONARA (2 porce)
220 g špaget (doporučuji např. značku De Checco)
2 čerstvá kvalitní vejce + 1 žloutek navíc
125 g pancetty na kostičky
olivový olej
cca 80 g jemně strouhaného parmezánu nebo
pecorina, já dávám ideálně směs obojího
sůl
pepř
Aspoň půl hodiny
před přípravou si z lednice vyndáme vejce a sýr – je nezbytné, aby byly pokojové teploty.
Poté metličkou prošleháme vejce, žloutek, sýr, čerstvě mletý pepř a trochu soli
– nepřehnat, sýr je slaný, hlavně pokud použijete pecorino! Ve velké pánvi si
na trošce oleje opečeme pancettu do červena a mezitím taky uvaříme těstoviny
dle návodu – obyčejně potřebují cca 10 minut v řádně osolené vodě. Scedíme
a přidáme do pánve s pancettou, pořádně promícháme a stáhneme z ohně.
Tohle je důležité: pánev nesmí být příliš horká, jinak místo carbonary budeme
mít míchaná vejce. Vlijeme vaječnou směs a pořádně promícháme tak, aby všechny
špagety byly obalené ve směsi. Pokud jste vystihli správnou teplotu, vejce
se uvaří teplem ze špaget a slaniny a vytvoří krásně krémovou, lesklou omáčku.
Kdyby se vám zdálo, že omáčka nehoustne ani po delším míchání, můžete pánev
vrátit na oheň, ale jen ten nejmírnější, co lze! A míchat a míchat, dokud
špagety nejsou lesklé a krémové přibližně jako na obrázku.
Rozdělte na
nahřáté talíře, pomelte na ně spoustu pepře, k tomu třeba skleničku bílého...
Děláme je
minimálně jednou měsíčně, spíš i častěji. Až se vám poprvé povedou, jistě
pochopíte proč.
Žádné komentáře:
Okomentovat