fried rice - smažená rýže |
Kromě neskutečné nabídky hotových jídel ze supermarketu, která stačí jenom ohřát v mikrovlnce, je tu velice rozšířené i take-away, neboli jídlo s sebou. Především čínských a indických bister a restaurací tohoto typu najdete deset na každém rohu, a to i v malých městech. Přijedete, vyberete si z menu, chvíli posedíte na židličce u vchodu (nebo se zastavíte později) a je uvařeno. Restaurace mají samozřejmě velmi různou úroveň – od míst, kam by soudný člověk radši nevstupoval, po vynikající chuťové zážitky.
Není to ale
nejlevnější varianta, takže se někteří snaží napodobovat orientální chutě doma.
Já jsem si hodně oblíbila smaženou rýži – je to rychlovka, velmi variabilní, a
ještě využijete rýži zbylou od nedělního oběda. Variant je spousta, tady máte
mou nejoblíbenější.
Ještě než
začneme, jedna poznámka. Na tohle jídlo je opravdu nutné použít zbylou rýži – což
znamená kompletně vystydlou, uvařenou ideálně den předem (nebo aspoň pár hodin) a
ponechanou v lednici. Pokud byste použili čerstvě uvařenou, teplou rýži,
výsledkem by byla nevzhledná lepivá hrouda. To nechceme, že ano.
V tomhle receptu používám kuřecí maso A krevety. Mlsná huba,
no. Klidně použíjte jen jedno z toho, nebo třeba i vepřové nebo šunku, ale mně
osobně v tomhle jídle víc sedí bilé maso.
SMAŽENÁ RÝŽE S KUŘETEM A KREVETAMI (2 porce)
Hotovo! Mnohem chutnější a zdravější verze smažené rýže z čínského
fastfoodu.
Žádné komentáře:
Okomentovat